Indonesia met semi-officiële tab

Als eerste land ter wereld gaf Indonesië aan verzamelaars de kans om tijdens de Wereld tentoonstelling van 1999 gepersonalificeerde vellen te laten maken. Op de tab naast de postzegel kon een meegebrachte foto of tekening, middels een computer en printer, afgedrukt worden en zo een filatelistisch item met een persoonlijk tintje gefabriekt worden. Onze secretaris heeft zijn Triumph op deze wijze verzegeld:

Vond tie wel geinig

Deel van het vel met de Triumph op de tab

Deel van het blok met opdruk van Prangko Prisma op de velrand
 

De firma die deze opdrukken verzorgde was Prangko Prisma en veel van de vellen die in de handel zijn, dragen dan ook hun logo.
Veel verschillende onofficiële tabs zijn dus mogelijk aan het motorzegel. Toch bestaat er één min of meer officieel uitgegeven zegel met siertab.

Op 25 augustus 2000 bestond het koninklijk paleis van het koninkrijk Ngayogyakarta (Djakarta) namelijk 253 jaar en ter gelegenheid van dit feit (253 schijnt een heilig aantal te zijn voor de Moslim-jaartelling) werd het motorzegel uitgegeven met in het sierveld de afbeelding van het wapenschild wat bij dit paleis hoort:

Een klein stukje geschiedenis; Koninkrijk Ngayogyakarta is door Prins Hamengkubowono I in 1755 opgebouwd. Hij kreeg speciale toestemming om zich een gedeelte toe te eigenen van Maratam, gelegen in Surakarta. In 1756 (1680 op de Javaanse kalender) liet hij voor zich en de zijnen een woonstee met paleis bouwen, een Karaton.
Bij de onafhankelijkverklaring in 1945 sloot de Sultan zich aan bij de Republiek en sindsdien heeft Yogyakarta de status van Speciale Regio, en nu komt het, met een eigen Koninklijke postdienst.

De zegel met tab met het paleis van Ngayogyakarta

Hoewel deze dienst gebruik maakt van de Indonesische postzegels heeft een zegel met zo'n tab dus toch een zekere status. Temeer nog als deze is gestempeld met het bijzondere stempel van deze postdienst.
Zelf ben ik alleen in het bezit van een verzamelblad waarop deze info staat en die is voorzien van het zegel en vermelde info in het Engels en het Maleis. Op dit blad verder de afbeelding van de huidige Sultan, Hamengkubowono de tiende en de toeganspoort tot het paleis.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home