GGG

Zoals jullie zien, een nieuwe rubriek. De bedoeling van deze is om snel korte informatie aan jullie door te geven over allerlei wetenswaardigheden en leuke zaken in de filatelie.


Om meteen maar te beginnen met een melding van een clublid die al enkele maanden geleden binnengekomen is, maar door omstandigheden nog niet eerder vermeld is. Ad van Tiel stuurde ons een afbeelding van een zegel uit Noord-Korea, uitgifte datum 1957-??-?? met daarop een schilderij met afbeelding van een oorlogstafereel. Van af de linkerzijde komt er een zijspan het beeld binnenrijden. Wij hebben ons er even over gebogen en kwamen tot de conclusie dat dit inderdaad een nieuwe ontdekking voor onze verzameling is. Zoeken dus maar.


 

 


Een ander zegel dat nog niet eerder gemeld is, betreft een zegel van Uganda uit 1991 (15 juli) uitgegeven ter herinnering aan de 100ste geboortedag van Charles de Gaulle. De serie bestaat uit acht zegels met op de zegel van 70 Shilling de bevrijding van Parijs met de Gaulle in een open auto begeleid door een motorfiets.

 

 


Perfins: zegels met gaatjes (zie ook het eerdere artikel over perfins). Ook voor ons thema zijn deze ‘lekke’ zegels van belang. Zo zijn er bekende motorzegels met firmaperforaties bekend, bijv. de USA en de Cuba expressen. Maar natuurlijk zijn er ook motorfietsfabriekanten die de geperforeerde zegels gebruikten. Enkele bekende Nederlandse fabriekanten zijn Gazelle, Eysink en de impoteur van de Solex,Stokvis en zonen.

Van ons Amerikaanse clublid Cully Granger ontvingen we een vraag over een ons onbekende Nederlandse perfin, E.A.K.R. Bij nader onderzoek blijkt de perfin gebruikt te zijn door de Kestein Rijwielfabriek te Rotterdam. Deze van huisuit fietsfabrikant maakte in de jaren 1935/1936 ook een licht motorrijwiel naar voorbeeld van het eerste model Batavus met een 98 cc Villiers blokje. Naar vernomen heeft Cully nog een enkel exemplaar overcompleet, misschien voor de volgende veiling.



Om nog even bij de perfins te blijven, Cully stuurde ons ook nog een scan van een Thor perfin in een Amerikaanse zegel. Prachtig exemplaar met het logo als perfin.

Heb je vragen over deze of andere perfins, neem dan even contact op met mij (Hans).


 



Op het zegel van St.Vincent & Grenadinen (1996) zien we een ruimtevoertuig wat wel wat weg heeft van een motorfiets. In ons verzamelgebied kennen we daar nog een paar exemplaren van. (De zwevende ‘scooter’ op het blokje van de Centraal Afrikaanse republiek en de zweefmotorfiets van Judge Dredd op het bogus-velletje met de acteur Sylvester Stallone uit Tadjikistan.)

 


Met het Gold-Wing velletje van Altaj blijven we even in de bogus wereld. Frits, toevallig de huidige eigenaar van mijn oude getrouwe blauwe Gold-Wing 1100 GL, verzorgt een site over deze geweldige motorfiets, www.hondagoldwings.com. Bijna alle afbeeldingen op de zegels zijn ‘gepikt’ van zijn fotosite. Het leuke is nu dat we via deze site de namen van de eigenaren van de getoonde Gold-Wings hebben kunnen achterhalen. Enkele van de afbeeldingen komen van de officiële Honda site, zoals de foto linksboven.
Boven-Midden vinden we dan Tom and Peg Van Dyke met een prachtige GL1500 SE Lehman Trike uit 1998 met de naam "Mr Motorcycle" Commerce Township, Michigan. Boven-Rechts: David uit Stockbridge bezit een unieke GoldWing uit 1975. Zijn vader bouwde een wrak om naar deze mooie machine met de naam "Mr Black". Dan Midden-Links: Ian & Judy Wisdom uit Toronto, Ontario hebben deze GL1100 uit 1982. Midden-Midden: Harry Mosmans uit Scherpenzeel heeft een 78er GL1000-KS. Midden-Rechts: Rudy Tores uit Los Angeles, California heeft deze 84er Goldwing met de naam "Apache".

Onder-Links: Mark Flock heeft deze 96er GL1500 SE "DreamWeaver". Onder-Midden: Reclame foto Honda, en als laatste Onder-Rechts: Vern Fetch uit Bismarck, North Dakota met een 85er Limited Edition.



Van de Australie boerderij uitgifte (1998-04-21) werden eveneens zgn Pre-Paid foto-briefkaarten uitgegeven met de uitstraling van een maximumkaart, alleen de speciale stempeling ontbrak. Op de voorzijde een afbeelding met betrekking tot de afbeelding op de zegel en aan de achterzijde een bedrukking met de mededeling dat de port betaald is. Leuke kaart voor de verzameling.
Diezelfde kaarten kwamen ook op de markt met een speciale eerste dag afstempeling. Maar wat blijkt, deze gestempelde kaarten zijn niet de Pre-Paid kaarten maar echte maximumkaarten welke voorzien zijn van een zegel op een wit vlak en een bijbehorende afstempeling. De maximumkaarten lijken bedriegelijk veel op de PP-kaarten. Heb je zulke kaarten in je verzameling? Onderzoek!

 



We blijven nog even bij de PP briefkaarten maar nu melden we er een uit Nimbus-land; Denemarken. Op 16 januari dit jaar verscheen er daar een uitgifte met het thema ‘Tekenfilm’. Op de zegels met de tekenfilm figuurtjes Rasmus Klump, Valhalla, Hugo en het elfje Cirkeline, geen motorfiets te vinden. Op de achterzijde van het Pres. Pack echter wel een afbeelding van deze elf met bevriende muizen op een zijspan. Spannend wordt het echter pas als we de set geillustreerde briefkaarten in handen krijgen. Op één van de vier kaarten prijkt Cirkeline samen met de muizen, rijdend op een met zijspan uitgeruste motorfiets. De gedrukte zegel toont Rasmus Klump wat deze uitgifte dan ook de naam "Klump serie" laat dragen. Cirkeleen verscheen voor het eerst in 1966 op de Deense TV en werd erg populair. In 1998 en 2000 werden er van deze elf twee avondvullende bioscoopfilms gemaakt waarin ze vele avonturen met de muizen beleeft.


Inmiddels zullen de meesten het blokje van Komi kennen (zie ook de nieuwe uitgiftes) met daarop beroemde personen als Fidel Castro, Queen Elisabeth, Prinses Diana, Gorbi en een aantal Amerikaanse presidenten.
Op het zegel links-onder zien we Kennedy met zijn vrouw tijdens de laatste rit in Dallas.
Links achter de auto rijdt een politie agent op de motorfiets. De motor is natuurlijk een Harley, maar wie was de agent die erop reed? Nou, dat was Officer B.W. "Bobby" Hargis van de Dallas Police Motorcycle escort division. Gedurende de gehele weg vanaf airport Love Field reed hij aan de linker achterkant van de open auto. Officer Hargis was een van de vele getuigen die meenden dat de Zapruder film de waarheid verbeelde en dat de president niet vanuit het boekenhuis door Lee H. Oswald kon zijn doodgeschoten.


MOTORBIKE 1936 vermeldt de tekst onder de fiets op de zegel van Staffa. Regelmatig wordt me gevraagd of dat nu een fout is of dat het plaatje geen recht doet aan de motorfiets.
Hoort: In het najaar van 1936, recessie tijd in USA, wordt door alle firma’s gezocht naar nieuwe verdiensten. Indian motorcycles besluit dan om voor de jeugd een op een motorfiets gelijkend rijwiel te fabriceren. De fiets moest een comfortabel rijwiel worden en het frame werd gerekt en aan de voorkant van de ‘nep’tank werd een stuk verenstaal gelast die het balhoofd met het frame verbindt, waardoor een zekere mate van vering ontstaat.
De fiets werd verkocht door de officiele Indian dealers, was voorzien van een Tornado Spring zadel en kreeg Fisk Rugged Heavy Duty whitewall ballonbanden. In de ‘tank’ zat een deurtje zodat deze als bagageruimte gebruikt kon worden. Doordat het leger een grote order plaatste voor motorfietsen werd de produktie van de fiets na twee maanden stopgezet.


Ook de Franse PTT begeeft zich steeds meer op het commerciële pad en heeft van de serie La Siecle au fil du Timbre (de Eeuw aan een postzegeldraadje) zgn. Document Philatelic uitgegeven. In zo’n document zit een met een speciaal stempel gestempeld velletje en staan aan de rechterzijde zgn. Epreuves met een imprime en een beschrijving van de zegels. Leuke dingen voor niet te duur.


Het Document Philatelic, met daarin o.a. een zegel met daarop een
afbeelding van een scooter

Ook hebben ze van de nieuwe uitgifte ‘Cylindre & Caranages’ een boek met omschrijvingen van de motorfietsen uitgegeven onder de titel "Dix motos de légende" (10 legendarische motoren). Eveneens is er een cd-rom met dezelfde titel verschenen met daarop fragmenten van films over deze motorfietsen.

Het boek kost ongeveer 14.00 euro en de cd-rom kost iets meer dan 18.14 euro. Je kunt ze bestellen bij de Franse philatelistische dienst; 28 rue de la Redoute, F-92266 Fontenay-aux-Roses Cedex of via www.laposte.fr/timbres.


Zo, dat is de eerste aflevering van Gehoord, gezien, gelezen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Weet je zelf iets te melden of heb je een vraag, laat het me dan even weten.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home