BMW Isetta: "Dass Jahrhundert-Ei"

Pas geleden kreeg ik de vraag voorgeschoteld: "BMW-Isetta, is dat een motorfiets???" Nu liep ik al een heel tijdje rond met de gedachte om eens een paar zegels te gaan behandelen waarvan het niet geheel duidelijk is of het bij die zegels wel om motorfietsen handeld, maar dat ik al zo snel aan de bak kwam, had ik niet gedacht.
De Wohlfahrt zegel met afbeelding van BMW IsettaHet betrof hier de zegel, uitgegeven door Duitsland in de serie 'Wohlfart", waarop een BMW-Isetta is afgebeeld. Een lief klein bijna scooter-achtig wagentje of zoals onze oosterburen zeggen;"Ein Kleinwagen"of in het Engels een "Bubblecar".
Argument van de vragensteller was dat je indertijd met een motorrijbewijs in deze voertuigjes mocht rijden. Eerst maar eens even kijken naar de feiten. Motorfietsen mogen maar op één wiel aangedreven worden waarbij twee wielen op een vaste as als één wiel beschouwd worden. (Om commentaar voor te zijn: motorfietsen met aangedreven zijspanwielen dienen een RDW toelatings rapport te bezitten). De aandrijving van de IsettaDe Isetta heeft twee aangedreven wielen aan de achterzijde die verbonden zijn middels een differentieel. Géén vaste as = géén motorfiets.
Verder geldt al vanaf de jaren veertig een regel in het WVR dat een motorfiets niet breder mag zijn dan 1 meter. Mag je er dan wel met een A-rijbewijs mee rijden? Daarvoor heeft mijn vriend even zijn Politie Verordeningen geraadpleegd en het antwoord: Nee!. Wie dat wel doet en niet bekeurd wordt heeft geluk en spint garen bij de onwetendheid van de diender. Een voertuig dat als auto geregistreerd staat, vereist een bestuurder met rijbewijs B, ongeacht het gewicht van de auto. Jammer dat we er geen motorfietszegeltje bij hebben maar aan de andere kant kun je de Isetta wel opvoeren als zgn dwarsverband in een collectie.

Braziliaans velletje met linksboven de Romi IsettaMooi dat we er dan toch nog één te melden hebben met hetzelfde voertuig erop afgebeeld; de Braziliaanse Romi Isetta in het velletje Braziliaanse auto's. Huhhh.......... Dat dacht ik ook toen ik het zag; Isetta is toch van BMW? Speuren maar weer.
Het blijkt dat de Isetta een vinding is van de Italiaanse Mr. Rivolta. In 1950 zocht hij naar een concept om een comfortabel vervoermiddel te combineren met een stads-vriendelijk gebruik. Dit resulteerde in "het EI", toen nog op drie (!) wielen. Omdat dit te onstabiel was, werd er een vierde wiel bijgeplaatst.
In- en uitstappen aan de voorkantIn 1952 verwierf hij patent op het typetje en hij starte in 1953 met de productie bij het Italiaanse bedrijf ISO. Iso maakte van het ei ook nog een soort van transporter.In 1954 ontving de Iso fabriek van BMW een verzoek om de wagentjes in licentie te mogen fabriceren. Toen bleek dat het goedkope auto'tje populair was, volgden meer fabrikanten met licensie aanvragen. Zo werd het EI in Frankrijk onder de naam Velam gemaakt, in Brazilië heette hij ROMI Isetta en opende ISO zelf in België en Spanje fabrieken en BMW opende in de UK een fabricagelijn.

Al met al wetende, kunnen we dus geen zegels in dit segment toevoegen. Anders zou het zijn als op de zegels de andere kleinwagens afgebeeld zouden zijn:

 

 

 

 

Heinkel Cabinian

Messerschmidt

<- Heinkel Cabinian

Velorex ->

 

 

<- Messerschmidt

Velorex

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home