No Limit

George Shuttleworth op de "Shuttleworth Snap"Bij mijn speurtochten op het internet belandde ik natuurlijk op de site van Postal services of Isle of Man en daar zag ik een aankondiging, die mijn hart (en zeker ook van een redactielid) een slagje deed overslaan.
De film NO LIMIT van George Formby uit 1936 wordt namelijk geëerd met een uitgifte van een serie zegels ter gelegenheid van de TT-races op het Isle of Man.
Deze film naar een verhaal van Walter Greenwood, gaat namelijk over een onbekende en onbetekenende coureur uit Slagdyke, George Shuttleworth (Speed Demon), die naar Man afreist om aldaar de Senior TT te gaan winnen. Uiteraard is de coureur op zijn vierderangs racebike, de Shuttleworth Snap (Snap = snelle bliksem), een omgebouwde AJS Bigport uit 1926, in geel zwarte blokken geschilderd, een gedoodverfde verliezer. Tijdens de training breekt er echter van alles van de Snap af en doordat hij vol gas en zonder remmen de rondes rijdt, verbreekt hij alle bestaande records en rijdt zich dus "in de picture". Zoveel zelfs dat de concurrentie hem veel geld biedt om een "ongeluk" te ensceneren zodat de Snap niet meer kan deelnemen. Arme George maakt hier dankbaar gebruik van omdat hij na zijn "volgas-avontuur" het racen toch niet meer ziet zitten.

Scene uit "No Limit"Tijdens zijn Manx-reis maakt hij echter kennis met de secretaresse Florrie Dibney (Florence Desmond) van de directeur van de Rainbow MC-company en zij, verliefd geraakt, bezorgt hem een Rainbow motorfiets van het laatste model. Natuurlijk moet hij nu wel racen en verslaat hij, ondanks alle sabotagestreken en aanslagen, alle concurrenten in de zeven ronden durende Senior-race van 1935. Echter honderd meter voor de finish is de benzine op en moet hij rennend proberen voor de concurrentie de finishlijn te bereiken. Het lukt en de verliefden vallen in elkaars armen. Einde.
Dat lopend de finish bereiken in de juni-warmte een hele klus is, ondervond George aan den lijve. Toen tijdens de opnames deze scène wel tien keer overgedaan moest worden, verloor George zelfs echt het bewustzijn en de valscène in de film is de echte opname hiervan. Overigens deed George de stunts in de film zelf want hij was al eerder, vóór zijn filmcarrière, echt deelnemer geweest aan de races.

Een leuke film, origineel in zwart-wit. Ik zag de film voor het eerst op het Isle of Man waar de film nog steeds dagelijks tijdens de TT-races wordt vertoond.

Op het stoomfestival van Dorset, waar alle vormen van transport samenkomen, liep ik in de 'motorfietstent' zomaar tegen de Shuttleworth Snap aan. Met de eigenaar een gesprek begonnen en het bleek om de originele Snap te gaan. Weliswaar door de jaren heen hier en daar wat aangepast maar het apparaat sloeg na wat trappen direct aan. Hartstikke leuk en met Jeffrey, een neef van George Hoy Booth (echte naam van Formby) heb ik nog lang contact gehad, hetgeen me goed van pas kwam toen ik later de film wilde bemachtigen. Een kopie van de film werd door hem verzorgd en de redactie heeft deze naar aanleiding van deze uitgifte vast weer eens bekeken. Inmiddels is de film gewoon bij Amazon.com (zelfs in kleur) te bestellen.

George maakte nog vele andere films, met "de verknipte melkman" als hoogtepunt. George overleed op 6 maart 1961 (56 jaar oud). Op 26 mei, de 100ste geboortedag van George Formby, komt nu dus de IOM postal service met deze hommage aan een groot komiek: George Formby als George Shuttleworth in "No Limit".

De serie van Man als Eerste Dag Envelop

 

George Formby met zijn handelsmerk: de banjo

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home