'Apart' vervoer per motorfiets

Tijdens speurtochten naar aanvullingen voor mijn verzameling gaan er veel, heel veel, zegels, brieven, postwaardestukken etc. door mijn handen. Soms zitten daar heel leuke dingen tussen, die bekende zaken op een andere manier belichten of anderszins je gedachten prikkelen. Enkele van die 'aparte' vormen van vervoer wil ik hier aanstippen.

Officiële en niet-officiële koeriersdiensten.
Om er zeker van te zijn dat berichten snel en zeker op de plaats van bestemming komen maken officiële instanties vaak gebruik van koeriersdiensten. Veelal per motorfiets. Dat de brief hieronder van het ministerie van Defensie naar de correspondent van Hearst Metrotone snel en per motor overgebracht moet worden is wel duidelijk door de daarvoor aangebrachte stempels.

Brief Frans Ministerie van Defensie

In andere gevallen is het wat minder duidelijk of de brief wel per motorfiets is overgebracht. De brief van de Ambassade van het koninkrijk der Nederlanden naar de Operationele School van de Marine is door een koerier bezorgd, maar of dat per motorfiets is gebeurd?

Brief van NL-ambassade naar Marineschool Den Helder

Eerste Autopostkantoor van de Nederlandse PTTDat er post vanaf diverse evenementen gestuurd kon worden via het Autopostkantoor is al eens uitvoerig beschreven in Nieuwsbrief 48, juni 1999. Het eerste evenement waar het Autopostkantoor zijn opwachting maakte, was op de TT van 1939. Ir. Adema, een luchtvaartverzamelaar uit Den Haag, heeft de mogelijkheid aangegrepen om diverse poststukken te versturen van en… náár het rijdende postkantoor. Deze brief is verstuurd (door Adema?) vanuit Hoenderloo naar Assen, en getuige het paarse autopostkantoorstempel op de dag van de races aangekomen.

Brief gestuurd naar Autopostkantoor in Assen

Van de Dominicaanse Republiek kennen we allemaal de expresse zegel uit 1989. De zegel moest behalve voor expresse zendingen ook gebruikt worden voor geldzendingen. Bij het verzenden van geld via de post, de onderstaande brief bevatte 190 Dominicaanse Dollars, moesten, naast de speciale geldzending zegels, verplicht expresse zegels bijgeplakt worden.

Envelop voor geldzending in de Dominicaanse Republiek

Naast de officiële koeriersdiensten heb ik ook diverse stukken gevonden die getuige de aanduidingen per motorfiets vervoerd zijn maar waarschijnlijk in een of andere vorm maakwerk zijn. Jammer is dat de antwoorden op de vragen betreffende het poststuk en of motorvervoer aanduiding (nog) niet te vinden zijn. Als motorfilatelist ben ik erg benieuwd of de Belgische brief, in 1993, inderdaad via een motorkoerier vervoerd is tussen de twee in het stempel genoemde plaatsen. En zo ja waarom? Wat is de reden? Welk soort motor werd er gebruikt? Officieel door Belgische Post of een lokaal initiatief?

Belgische envelop - vervoerd per motor met zijspan

Het soort motor is niet de vraag bij het poststuk uit Nieuw Zeeland. Volgens het stempel en de geschreven aanduiding is de brief met een antieke Zenith uit 1926 vervoerd. Maar ook hier weer een hele hoop onbeantwoorde vragen. Welk jongerenkamp wordt er bedoeld? Scouting, boys brigade, of filatelistisch kamp? Waarom werden brieven per motorfiets vervoerd? Waar naar toe? Waarom zit er wel een PTT afstempeling op de brief zonder adressering?

Nieuw Zeelandse envelop - vervoerd per 1926 Zenith motorfiets

Dezelfde vragen roept de brief uit Italië op. Hier is bekend dat het een scoutingkamp betreft en dat de bemanning van de auto of motor getekend heeft. Maar welk soort vervoer? Waarom? Waar naar toe? En ook hier waarom een PTT stempel?

Italiaanse envelop - vervoerd per motorfiets

De antwoorden kunnen aangeven of een van de hier vermelde poststukken opgenomen kan worden in een tentoonstellingsverzameling om deel van het verhaal te illustreren.

Bezorging Kerstcadeaus.
Niet elke motorfilatelist is er van gecharmeerd, maar veel van de leden van de MFN vinden dat de sneeuwscooter binnen het thema valt. Deze vorm van vervoer vinden we vooral in landen die elk jaar bedekt worden met een (dikke) laag sneeuw. Niet alleen voor vervoer maar ook voor recreatie wordt veelvuldig van de sneeuwscooter gebruik gemaakt. En niet te vergeten de Kerstman. Om zijn rendieren wat rust te gunnen, brengt hij waar mogelijk de pakjes voor de kinderen met een sneeuwscooter. Wat de kerstman op de verschillende adressen af moet leveren komt hij aan de weet via de vele brieven die aan hem geschreven worden. En omdat volgens de geruchten de Kerstman ergens boven in Lapland woont, is voor de bezorging van deze brieven de sneeuwscooter hét vervoermiddel.

Achterkant Russische kaart met kerstman op sneeuwscooter

Voorkant Russische kaart met kerstman op sneeuwscooter

Wat is er mis?
Wie denkt dat burgerlijke ongehoorzaamheid alleen in Nederland voorkomt, moet maar eens goed naar onderstaand postwaardestuk kijken. Volgens mij geeft het bord rechts toch echt aan dat het verboden is voor motorfietsen. En wat zien we even verder op de brug?

Chinese kaart met spookrijdende motor

Nog zo’n fraai staaltje. Nee, dat het beeld wat trillerig toont ligt niet aan uw ogen. Zou het kunnen dat de vrolijk zwaaiende berijder zijn raspaardje vast warm laat draaien? Of is het antwoord een meer druktechnische oorzaak (dubbeldruk?, verschoven kleuren?) waardoor het net lijkt of we met een trillende motorfiets te maken hebben?

Onscherp gedrukte Chinese kaart

Vervoer van de liefde van je leven.
De Harley-Davidson van deze berijder ziet er zeer fraai uit maar om zijn geliefde mee te nemen zal er toch eerst nog wat gesleuteld moeten worden. Het lijkt er toch echt op dat een duozit ontbreekt.

Nederlands telegram met HD

In april 1995 geeft PTT-Post een serie van 17 telegrammen uit met diverse onderwerpen. Het telegram kost Fl 23,50 plus een aantal kwartjes voor de woorden. De enige mogelijkheid voor verzamelaars om er een te bemachtigen is om een telegram naar jezelf te sturen. Op het postkantoor kun je de gewenste afbeelding kiezen. Bij telefonisch bestellen vervalt die keuzemogelijkheid.

Als de liefde echt blijkt te zijn en de motorfiets is inmiddels met een duozit uitgerust, is het tijd om naar het stadhuis te spoeden.

Belgisch Postogram

Postogrammen zijn door de Belgische Post uitgegeven tussen 1984 en 2002. De hier afgebeelde is nr. 79 uit 1993. Bijzonder aan deze Postogrammen was dat je de datum van ontvangst op kon geven. Linksonder zijn op de enveloppe enkele vakjes beschikbaar voor het ingeven van de bezorgdatum. Ook bezorging op zaterdag was mogelijk. Originele prijs was 50 BEF voor de illustratie inclusief de enveloppe.

Bovenstaande zijn zo enkele voorbeelden uit mijn verzameling van aparte vormen van vervoer waarvoor de motorfiets gebruikt wordt. Ik heb niet de illusie dat ik de enige ben met zulke items in mijn collectie, en ik zou het leuk vinden als jullie ook zulke afbeeldingen hebben en die met ons willen delen. Indien je niet zelf een verhaal wilt schrijven of denkt het niet te kunnen, stuur dan afbeelding(en) met relevante gegevens op, dan maak ik er wel een verhaal bij.

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home