Ook PAP vervalst

Van Frankrijk kennen we ze al een tijdje en ook andere landen bieden ze regelmatig aan: de voor-geïllustreerde postwaardestukken. In Frankrijk worden ze Prêt à Poster of kortweg PAP's genoemd. De Engelsen zeggen Ready-To-Post en in Duitsland Plusbrief. Voor ons is van belang dat zowel de frankeeraanduiding als de illustratie door de postdienst op de enveloppen aangebracht is.
Nu bieden verschillende posterijen tegenwoordig ook pakketjes voorgefrankeerde enveloppen zonder illustraties aan. Handige lieden proberen ons nu te bedotten door deze enveloppen middels een huisgeprinte illustratie als origineel te verkopen. Onlangs kwam ik op een veilingsite een paar van dergelijke enveloppen tegen en voor de 1 eurie 50 die de dingen kostten besloot ik er eens een paar te laten komen.
Op de site zagen de enveloppen er aardig uit maar eenmaal in huis bleek dat het dus thuisgeprinte afbeeldingen op voorgefrankeerde enveloppen betrof, en nog erbarmelijk slecht geprint ook. Sommige afbeeldingen scheef en naast de envelop, andere gestreept (lege of vervuilde cartridge) en/of met vlekken.

Vervalste PAP Frankrijk

Dus een bericht naar Euridiece gestuurd en….. geen reactie meer. Omdat ik toch niets aan de enveloppen heb, het hele zwikkie maar terug gestuurd. Dat is nu al ruim een drietal maanden terug en nog steeds zwijgt de maker in alle toonaarden. Pas dus op met de aanschaf van dit soort enveloppen.

Vervalste PAP Frankrijk

De originele Franse PAP's (hier niet afgebeeld) hebben tegenwoordig een bij de illustratie passend zegelbeeld en die zijn dus eenvoudig als origineel te herkennen.
Toch blijft het goed opletten want ook hier zullen de boefjes wel weer iets op verzinnen.

Vervalste PAP Frankrijk

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home