Schaarse Roemenen

Het interval tussen twee Nieuwsbrieven laat normaal gesproken ruim tijd voor research naar de achtergrond en nadere info van de als Nieuwtjes gemelde zegels. Soms echter vereist een uitgifte om verzamelaarsredenen een snellere behandeling. Zo'n uitgifte is de Roemeense serie van 27 november 2016: "Engines, a Royal passion".
De serie, uitgegeven ter gelegenheid van de 96ste verjaardag van Koning Michaël 1 (in het Roemeens: Mihai 1), toont de passie van deze Vorst voor alles wat door motoren voortbewogen wordt. Hoewel Roemenië al sinds 1947 geen koninkrijk meer is, wordt de familie van Ferdinand de eerste nog steeds als koninklijk gezien en wordt Mihai nog steeds koning genoemd.
Op zesjarige leeftijd, in 1927, werd Mihai al koning en kreeg hij ook zijn eerste mechanische voertuig: een uit Engeland stammende elektrische "Red Bug".

Red Bug elektrische auto

Folder voor de Red Bug elektrische auto

Een goed jaar later gaf zijn oom hem een Morris auto waarmee hij de paleistuin onveilig maakte. Op zijn 15de had de koning de wereld in kilometers al rond gereden.

Uitgifte Roemenië "Engines, a Royal Passion"

Op de zegel van 4 Lei is de koning te zien bij een Aero 30 Roadster die de, toen in ballingschap levende, koning in 1937 van de Tsjechoslowaakse President kreeg.
De zegel van 8 Lei showt de koning met zijn vrouw, Prinses Anne, bij een Lancia auto, en de 15 Lei zegel laat de koning zien in zijn periode als testpiloot bij Lockheed Aircraft.
Voor ons is de 4.50 Lei zegel interessant. Op de grote zegel (misschien wel de grootste uit de motorfietscollectie tot nu toe) zien we de koning op een BMW boxer motorfiets. Ik ben geen BMW kenner, maar gezien de bijzonder fors uitgevallen klepkoppen en de in het stuur weggewerkte kabels lijkt het me een R5 uit 1939.

Motorzegel uit de serie "Engines, a Royal Passion"

BMW R5 - 1939

De reden dat ik de zegels hier nu al bespreek is dat er verschillende met de uitgifte samenhangende items gemaakt zijn in kleine aantallen.
De serie is gedrukt in grote loketvellen van 20 dezelfde zegels met dito waarden (8780 series) en daarnaast ook nog in verzamelaarsvelletjes van steeds vijf dezelfde zegels en één label, in het kleine aantal van 940 sets.

Verzamelaarsvelletjes van de uitgifte "Engines, a Royal Passion"

Verzamelaarsvelltje met de motorzegel
Het verzamelaarsvelletje met de motorzegel

Nog minder zijn er gemaakt van het grote blok, dat in de speciale folder geleverd wordt samen met de twee speciale goudopdruk FDC's van de serie, namelijk slechts 245 genummerde blokken. De map kost een lieve duit en bij de Roemeense post kost het dingetje al in de 60 euro's. Daarvoor krijg je dan wel ook de FDC's met een unieke opdruk van het stempel in 'echt' bladgoud.

Speciale map met FDC's met goudopdruk

Speciale map met FDC's met goudopdruk
De speciale map met FDC's met goudopdruk (linksboven op de envelop)

Van de gewone FDC's (2 in een set, en genummerd vanaf 245 tot 455) en de maximumkaarten (4 per set) zijn er nog minder gemaakt, namelijk van elk 210 exemplaren. Echt zuinig dus. Maar wel alles officieel.

Standaard FDC van de uitgifte "Engines, a Royal Passion"

Standaard FDC van de uitgifte "Engines, a Royal Passion"
De gewone FDC's met zwarte opdruk

Wil je dus één van deze Roemeense items aan je collectie toevoegen, zul je naarstig op jacht moeten gaan.

Maximumkaarten uitgifte "Engines, a Royal Passion"

Maximumkaart met de motorzegel
Er zijn ook maximumkaarten

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home