GGG

Een zeer schaarse FDC uit Ecuador
In de laatste veiling zat een FDC met het onderwerp: 50 Years of Ecuadorian Army Communications Corps. Ik kreeg daar een paar vragen over en die wil ik graag beantwoorden. Nu dacht ik dat we aan dit zegel al eens wat woorden had gewijd, maar ik kan het niet terugvinden. Wel is de zegel al in december 2013 in de nieuwtjes gemeld en op de website wat breder getoond, maar niet echt behandeld.
Het gaat hier dus om kavel 22: een FDC met vier zegels, uitgegeven op 14 november 2012 ter gelegenheid van 50 Jaar Ecuadorian Army Signals, de verbindingsdienst van het leger.

FDC Ecuador

De zegels zijn samenhangend gedrukt in stroken van vier, in vellen van 80 zegels, zie het volgende details van een vel:

Zegelvel Ecuador tgv. 50 jaar Ecuadorian Army Signals

Strook zegels Ecuador tgv. 50 jaar Ecuadorian Army Signals

Op de zegels verschillende vormen van berichtentransport. Op de derde zegel een peloton koeriers op fietsen en motorfietsen:

Motorzegel Ecuador tgv. 50 jaar Ecuadorian Army Signals

Nu is de gebruikte foto er één in de reeks "klein, kleiner, kleinst", dus maar weer eens het World Wide Web op om de foto te zoeken. Na enig surfen kwam ik de gewenste info/foto tegen.
In het chronologische boekwerk over de verbindingsdienst staat de foto met de omschrijving: 1932 Peloton de mensajeros ciclistos y motociclistos. De foto is niet heel duidelijk maar het is goed te zien dat er tussen de fietsen ook enkele motorrijders opgesteld staan. Daaronder zelfs een zijspancombinatie die als één der eersten was uitgerust met een zender.

Foto Ecuadoraanse verbindingsdienst

Alle zegels hebben een frankeerwaarde van $ 0.25 en er zijn 50.000 sets van gedrukt.
Maar: het verzamelen van FDC's heeft in de Midden-Zuid Amerikaanse regio geen hoge prioriteit en FDC's worden alleen op bestelling gemaakt. Wel wordt dat nauwkeurig geregistreerd en elke FDC krijgt een volgnummer.
Van deze Sobre de Primar Dia zijn maar 295 stuks gemaakt. Voorwaar een schaars stuk dus. De FDC in de veiling is niet verkocht.

FDC stempel Ecuador
Stempel op de FDC's

De Polícia de Segurança Pública (afgekort de PSP) is zeg maar de Portugese Openbare Veiligheidspolitie. Op 2 juli 1867 stelde Koning Luis de 1ste in Lissabon, Porto en enkele andere regionale hoofdsteden een burgerlijk politiekorps in. Deze dienst bestaat nu dus 150 jaar. Dit heuglijke feit werd door de post gevierd met de uitgifte op 13 juli van één zegel (€ 0.50) en een blok met twee zegels van € 0.70 erin. De losse zegel en de blokrand zijn voor ons niet interessant, maar de twee 70 cent zegels laten beiden een motorfiets zien.

Postzegel blok Portugal
Het blok met de voor ons interessante zegels

De linker zegel, genomen op het plein van Markies de Pombal (Sebastião José de Carvalho e Melo), laat een motoragent in de 60er jaren zien voor het monument ter ere van de Markies.

Motorzegel Portugal

Het merk? Voor zover ik na kan kijken hebben de drie Portugese motormerken van die tijd, SIS, Casal en Famel, nooit zware modellen gemaakt. Het zou een Sanglas in speciale uitvoering uit buurland Spanje kunnen zijn maar….
Met de motor op de rechter zegel hebben we minder moeite: dat is zonder twijfel een BMW R1200 GS uit 2013.

Motorzegel Portugal

De politie-unit op deze motor is een speciale snelle-interventie eenheid ter bestrijding van terrorisme. Met de motorfiets kunnen zij zich snel tussen het verkeer door en over lastig te berijden wegen en door smalle steegjes verplaatsen en ingrijpen.
Van het voor ons interessante blok zijn 40.000 exemplaren uitgegeven en de FDC's konden ter stempeling aangeboden worden in Lissabon, Porto, Funchal (Madeira) en Ponto Delgado (Azoren). 

FDC stempel Portugal
FDC stempel Lissabon

FDC Portugal
Een FDC uit Lissabon

Tsja, ook over de laatste motorfietsuitgifte van Hongkong kreeg ik opmerkingen dat deze wel heel klein is.. maar toch.
Het gaat dan over de zegel van $ 1.70 van de hand van Kong Kai Ming, een pentekening uit 1989, met de ingang van de Kai Tak Tunnel in To Kwa Wan, Kowloon (waar toen nog de luchthaven was).

Motorzegel Hongkong

Kong, een in 1932 geboren Hongkonger, verbeeldde al vanaf zijn jeugd de ontwikkelingen in het stadsaanzicht van Hongkong in onder andere waterverf, olieverf, potlood en pentekeningen. Hij was een autodidact die zichzelf alle technieken aanleerde, en werd één van de vooraanstaande kunstenaars van zijn stad.
Deze set zegels is de vierde in de reeks "Museum Collecties" (2009, 2011, 2014 en nu dus 2017).
Uiteraard is ons motorfietsje erg klein, maar het echte kunstwerk is natuurlijk van een ander formaat en als je daar naar kijkt, herken je er wel de contouren van. Zelfs op de maximumkaart herken je het scootertje al duidelijk. Hier de kaart met stempel van postkantoor To Kwa Wan.

Maximumkaart Hongkong

Maximumkaart Hongkong
Detail met de scooter

In Hongkong zijn een aantal postkantoren die eerste dag stempels benutten. Het hoofdkantoor gebruikt voor FDC's het gewone # 1 GPO stempel, en de andere kantoren gebruiken een letterstempel. De Kong tekeningen hangen in het Hongkong Museum of Arts en de FDC's die daar gestempeld zijn, zijn voorzien van het stempel hieronder. Alle andere FDC's dragen het stempel van GPO.

FDC stempel Hongkong

Simoncelli ook op munt geëerd
De Azienda, zeg maar de Nederlandse Munt van San Marino, heeft naast de herdenkingspostzegel ook een munt met het portret van de in Sepang verongelukte Marinese moto GP coureur Marco Simoncelli uitgegeven. Op 31 augustus 2017 kwam een meerwaarde-herdenkingsmunt van € 5.00 uit.

Munt San Marino met Marco Simoncelli

De munt is geen Europese munt en kan, net als de Nederlandse meerwaarde-munten, alleen in San Marino als betaalmiddel gebruikt worden. Wil je zo'n munt aanschaffen, dan kan dat bij de Nederlandse Munt.

Marco Simoncelli
Marco Simoncelli

Postman Peppi is de mascotte van de Maltezer Posterijen.
Op de serie van 31 mei 2017 heeft de ontwerper van de zegels Peppi uitgemonsterd met verschillende uniformen van de postdienst door de jaren heen.

Postzegels Postuniformen Malta

Op de goedkoopste zegel (€ 0.26) heeft Peppi een fleecejasje aan in de huidige kleurstelling van de Post. Hij staat hier voor een moderne pakjeskast. De tweede waarde (€ 0.59) laat hem zien in het eerste moderne kostuum, al voorzien van het nieuwe logo en een baseballcap.
Op de duurste van de vier zegels (€ 2.00) draagt Peppi een uniform van vilt met (politie)pet en staat hij naast zijn dienstfiets. Op de voor ons interessante zegel van één euro staat Peppi met zijn motorfiets stil voor het General Post Office te Valletta.
Hij draagt daar een zogeheten Eisenhower Twill Zipp-Up jacket met manchetten.
De zegels zijn gedrukt in vier velletjes met elk tien zegels van één waarde. In het motorfietsvel zien we in de velrand nog net Peppi in brommer-outfit staan maar de brommer zelf is niet te zien.

Het motorrijwiel zou best wel eens een Honda Super Cub kunnen zijn. De Honda Super Cub viert overigens in 2018 zijn 60ste verjaardag, en recent rolde het 100 miljoenste exemplaar van dit type van de Honda band. Kon best wel eens een zegeltje opleveren.

Honda Supercub

FDC Malta met postuniformen
FDC

Velen van ons zullen al wel gehoord hebben van de ISO-norm 9001 (ISO = International Organization for Standardization). Dit is een kwaliteitskeurmerk voor bedrijven en organisaties.
Toen de Iraanse Postdienst in 2004 aan deze eisen voldeed en het begeerde certificaat verkreeg, vierde ze dit met de uitgifte van een postzegel met daarop een postbezorger die, met zijn valhelm nog op, een expresse stuk wegbrengt.
Uitgiftedatum: 29-02-2004.

Postzegel Iran tgv. Iso 9001 certificering

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home