Singapore Bicentennial

De in de vorige NB gemelde uitgifte van Singapore ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van deze stadstaat, de Bicentennial, verdient wat nadere uitleg.
Singapore bestaat natuurlijk al veel langer dan die 2 eeuwen. Al in het jaar 1300 wordt er gesproken van de stichting van een stadstaatje met de naam "Temasek", wat zoveel betekent als "Stad van de zee".
De toenmalige koning van het Srivijaya rijk, waartoe Temasek behoorde, zag een beest uit zee verschijnen met het bovenlijf van een leeuw en het onderlijf van een vis. De bevolking ging de stad, gebouwd op 63 eilanden, toen spottend "de Leeuwenstad" noemen. Leeuw is in het Maleis Singa, en stad is Pura. De Sea-Lion of "zeeleeuw" is sindsdien ook het logo van de stad geworden en is in vele hoedanigheden te vinden. Op de plaats waar de koning de zeeleeuw gespot had, staat nu het beroemde beeld van dit vis-roofdier dat oneerbiedig als fontein dienst moet doen.

Stadslogo Simgapore

In 1819 kwam de Engelsman Sir Thomas Raffles in Singapore aan en stichtte er een handelspost. Dit werd het centrale punt voor de handel van Engeland voor handel in Azië.

Postzegel Singapore Bicentennial
Sir Thomas Raffles

De geschiedenis van Singapore wordt summier verbeeld op de op 22 juni uitgegeven serie zegels. Zo vinden we op de beide First Local waardes de aankomst van de inboorlingen op de eilanden, en op de Second Local waarde staat de eerder genoemde Sir Raffles afgebeeld die voor Singapore het koloniale tijdperk inluidde.
Op de zegels voorzien van een waarde wordt de recente geschiedenis afgebeeld, met op de laatste zegel van $ 1.30 de toekomst. Deze laatste zegel is met een speciaal procedé gedrukt: naast de voor alle zegels gebruikte offset lithografie is deze zegel voorzien van het hotstamping procedé, wat ervoor zorgt dat de droog op de zegel aangebrachte inkt een klein beetje verhoogd voelt.
Voor ons is de zegel met de waarde van 90 ct interessant, want met het thema "Onafhankelijkheid" vinden we op deze zegel een papa met kind rijdend op een scooter, een veel benut voertuig in Singapore. Die onafhankelijkheid werd na een aantal woelige jaren op 9 augustus 1965 gerealiseerd.

Postzegel Singapore Bicentennial met scooter

De zegels zijn voor loketdoeleinden gedrukt in velletjes van 10 zegels, en voor de verzamelaar in een blok met twee rijen van vijf zegels tegen een achtergrond die de vroege plattegrond van het tegenwoordige Downtown Core laat zien.

Postzegelblok Singapore Bicentennial

Voor het drukken van dit blok is een bijzondere drukmanier gebruikt: een speciale foildruk. Bekijk je het blok met het blote oog, dan zie je alles wat gedrukt is, zowel de lithografie als de foliedruk. Maar wil je dan het blok kopiëren, dan verdwijnen van elke zegel enkele details. Je zou dan zeggen dat alle foliedruk zou verdwijnen maar nee, alleen enkele figuurtjes. Apart.

Postzegelblok Singapore Bicentennial

Postzegel Singapore Bicentennial met scooter

Het blok is verpakt in een grote map waarop ook nog enkele scooters gedrukt zijn:

Postzegelmap Singapore Bicentennial

Postzegelmap Singapore Bicentennial

Speciaal voor vaste bestellers bij de Singapore post is een oplage van 1000 stuks ongetande blokken gemaakt. Onnodig te zeggen dat deze ruim voor de verschijningsdatum al allemaal besteld waren.

Ongetand postzegelblok Singapore Bicentennial

Al met al dus weer een leuke aanwinst voor de collectie.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home