Persoonlijke postzegels in Nederland (2)

Aanvulling deel 1
In de vorige Nieuwsbrief schreef ik over de mogelijkheden van vóór 2010 om in Nederland persoonlijke postzegels en tabs te maken. In dat overzicht stond ook het vierkante blauwe kader met frankeerwaarde 44 eurocent, met daarbij de opmerking dat er van deze variant bij ons geen zegel met motorfiets afbeelding bekend is.
Van onze persoonlijke postzegel kenner Peter Oomes kreeg ik een verklaring voor dit feit: deze zegels zijn alleen gebruikt voor eigen uitgiftes van PostNL en de speciale Hallmark zegels, die in combinatie met Hallmark kaarten te koop waren. Het is dus nooit mogelijk geweest om persoonlijke zegels met dit kader te maken.
Peter heeft zelf een afbeelding van een fictieve motorzegel met dit kader gemaakt:

Deel 2
Gedurende het jaar 2010 is PostNL overgegaan van waarde aanduiding in (euro)cent naar categorie-aanduidingen. Voor normale (brief)post tot 20 gram binnen Nederland werd vanaf toen het tarief "1" gebruikt, voor kerstpost "December".  Daarvoor werden de persoonlijke postzegel kaders aangepast, maar niet allemaal op dezelfde datum.

juli 2010 - april 2018
Volledig witte zegel met op 2 van de randen in grijze letters de landnaam en waarde aanduiding 1, voorafgegaan door een streeppatroon om de lege ruimte door vervallen van het woord "eurocent" op te vullen. Verkrijgbaar als gegomde velletjes, vanaf 2011 ook als zelfklevende zegels in rollen van 100 stuks. Zoeknaam: grijs.

september 2010 - april 2012 (einddatum niet 100% zeker)
Volledig witte zegel met op 2 van de randen in oranje letters de landnaam en waarde aanduiding 1, voorafgegaan door een reeks ruitjes om de lege ruimte door vervallen van het woord "eurocent" op te vullen. Verkrijgbaar als gegomde velletjes. Zoeknaam: oranje.

november & december 2010-2017
Volledig witte zegel met op 2 van de randen in fel rood/roze letters met groene tussenvlakken de landnaam en waarde aanduiding December voor het gereduceerde tarief voor kerstpost. Verkrijgbaar in gegomde velletjes en als zelfklevende zegels. Zoeknaam: kerst.

januari 2011 - december 2012
Volledig witte vierkante zegel met op 2 van de randen in blauwe letters de landnaam en waarde aanduiding 1, voorafgegaan door een streeppatroon om de lege ruimte door vervallen van het woord "eurocent" op te vullen. Verkrijgbaar als gegomde velletjes.
Zoeknaam: blauw.

januari 2012 - juni 2014 (einddatum niet 100% zeker)
Volledig witte zegel met op 2 van de randen in grijze letters de landnaam en waarde aanduiding "Europa 1", voor verzending van (brief)post naar andere landen in Europa. Verkrijgbaar als gegomde velletjes van 5 stuks, met aan de zegel een tab met het blauwe Priority logo. Zoeknaam: grijs.

januari 2012 - juni 2014 (einddatum niet 100% zeker)
Volledig witte zegel met op 2 van de randen in grijze letters de landnaam en waarde aanduiding "Wereld 1", voor verzending van (brief)post naar landen buiten Europa. Verkrijgbaar als gegomde velletjes van 5 stuks, met aan de zegel een tab met het blauwe Priority logo. Zoeknaam: grijs.

januari 2013 - april 2018 (einddatum niet 100% zeker)
Volledig witte rechthoekige staande zegel met aan de onderzijde in blauwe letters de landnaam, 1x normaal en daaronder in lichtere kleur gespiegeld. Daaronder rechts de waarde aanduiding 1. Verkrijgbaar als gegomde velletjes.
Zoeknaam: blauw.

juli 2014 - maart 2018 (einddatum niet 100% zeker)
Volledig witte staande zegel met aan de onderzijde in donkerpaarse letters de landnaam, 1x normaal en daaronder in lichtere kleur gespiegeld. Daaronder de waarde aanduiding "Internationaal 1", voor verzending van (brief)post naar alle landen buiten Nederland (geen onderscheid meer tussen binnen/buiten Europa). Verkrijgbaar als gegomde velletjes, maar nu van 10 stuks en  zonder priority tabs.
Zoeknaam: paars intern.

april 2018 - heden (september 2020)
Volledig witte staande zegel met aan de onderzijde in grijze letters de landnaam, en onderaan de linkerzijde de waarde aanduiding 1 in blauw. Verkrijgbaar als gegomde velletjes en als zelfklevende zegels in rollen van 100 stuks.
Zoeknaam: grijs 2018.

april 2018 - heden (september 2020)
Volledig witte staande zegel met aan de onderzijde in grijze letters de waarde aanduiding "Internationaal", en op de linker rand bovenaan de landnaam in grijze letters, en onderaan een 1 in oranje. Verkrijgbaar als gegomde velletjes van 5 stuks, met onder de zegels een tab met het blauwe Priority logo.
Zoeknaam: grijs 2018.

augustus 2018 - heden (september 2020)
Volledig witte staande zegel met aan de onderzijde in gouden letters de landnaam, en onderaan de linkerzijde de waarde aanduiding 1 in goud. Verkrijgbaar als gegomde velletjes van 5 stuks.
Zoeknaam: goud 2018.

november & december 2018 - heden (2020)
Volledig witte staande zegel met aan de onderzijde in rode letters de waarde aanduiding December voor het gereduceerde tarief voor kerstpost, en op de linker rand onderaan de landnaam in grijze letters. Verkrijgbaar als gegomde velletjes.
Zoeknaam: kerst 2018.

Daarnaast zijn er nog enkele exoten, zoals compleet zilveren zegels, maar omdat die geen filatelistische betekenis hebben zijn die hier buiten beschouwing gelaten.

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home