De Dion Bouton krant

 

De Dion Bouton is bij velen van ons bekend vanwege al het moois dat ze aan motorfietsen, auto's en vrachtauto's gemaakt hebben.


De bekende De Dion Bouton driewieler

Wat bijna niemand weet, is dat De Dion Bouton ook een eigen wekelijkse industriële krant uitgegeven heeft. Met natuurlijk veel nieuws over hun eigen producten, maar ook veel advertenties voor diverse (Franse) artikelen. De krant had ongeveer een A3-formaat.

Ad van Tiel is in het bezit van 2 van deze kranten, beide van 1910.  Hij weet niet in welke periode deze krant uitgegeven is, maar wat zoeken op internet leverde een afbeelding van een exemplaar uit 1926 op waarop stond dat het de 24e jaargang was. De eerste moet dan al in 1903 zijn uitgegeven! Bepaald geen ééndagsvlieg dus.
In de kop op het voorblad van de krant zijn motorblokken afgebeeld van de soort die ook gebruikt werd in de "tricycles", de 3-wielige motorfietsen. Linksboven een  luchtgekoelde versie, rechtsboven een watergekoelde.

Hoewel de krant zelf natuurlijk geen filatelistisch item is, is er wel een link naar de filatelie. De krant werd namelijk per post toegestuurd. Hier een voorbeeld van een krantenwikkel van De Dion Bouton met  een stempel uit 1908, helaas is de exacte datum niet leesbaar:

Op dit wikkel zit geen postzegel, de letters P.P. rechtsboven in het stempel betekenen "Port Payé".

Op eBay wordt momenteel een wikkel met postzegel aangeboden. In dit geval gaat het om een zending van een Belgische De Dion Bouton agent in Brussel naar Den Haag.


Voorkant


Achterkant

De stempels op de wikkel zijn interessant.
Het stempel op de voorkant vermeldt  "St Gilles, Ch de Charleroy" en de datum 1 DEC 1908.  Saint Gilles (in het Nederlands: Sint Gillis) is een deelgemeente van Brussel, waarin de Chaussée de Charleroi (in het Nederlands: Charleroise Steenweg) ligt. In deze straat is nu op nummer 87 nog altijd een postkantoor gevestigd.  Dit is slechts 750 meter verwijderd van het adres van de De Dion Bouton dealer.
Het stempel op de achterkant vermeldt "'s Gravenhage" en eveneens de datum 1-12-08. Dit betekent dat de krant al op de dag van verzending in Brussel in Den Haag aangekomen is!

De wikkel is niet aan een persoon geadresseerd, maar aan het prestigieuze Haagse Hotel des Indes. Mogelijk wilde het hotel een De Dion Bouton auto aanschaffen om zijn gasten mee te vervoeren. Eerder werd daarvoor een Delahaye gebruikt. Blijkbaar was de Haagse Delahaye dealer daar trots op, gezien de foto in deze advertentie uit de Kampioen van 23 september 1904.

In de periode van 1907 tot 1938 gebruikte De Dion Bouton ook zijn eigen firma-perforatie, bestaande uit de letters D.B. Hier een voorbeeld van zo'n perfin:

 

Met dank aan Ad van Tiel

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home