Stempels National Sozialistische Kraftfahrer Korps (NSKK)

Logo van het NSKK

Een afkorting uit een niet zo fraaie periode van onze eeuw, maar de stempels waar ze in voorkomen behoren nu eenmaal tot ons verzamelgebied en daarom toch maar eens aandacht voor ze.

Stempel tgv. de races op de Sachsenring Stempel tgv. de Marienberg Dreieckrennen

Wat was de NSKK? NSKK is de afkorting voor 'National Sozialistische Kraftfahrer Korps'. Dit korps, opgericht op de verjaardag van ene A.Hitler in 1931 was oorspronkelijk bedoeld om de jeugd klaar te stomen voor een functie in een van de Wehrmachtonderdelen. De Nationaal Sozialistische partij wilde zo diep mogelijk doordringen in het leven van de gewone burger en daarom werden verschillende onderafdelingen van de enige toegestane partij in het Duitsland van de 30-er jaren, de NSDAP, opgericht. Belangrijkste waren de 'Deutsche Jungvolk' (DJ), 'Hitlerjugend' (HJ), 'Bund Deutscher Mädel' (BDM), 'Schutzstaffeln' (SS) en twee technische onderafdelingen: de NSFK (National Sozialistischer Flieger Korps) en de NSKK, het National Sozialistischer Kraftfahr Korps.
Deze groep van onderafdelingen werden per plaats/stad opgericht en hadden een para-militaire grondslag. Ze werden de bruine troepen genoemd. Het officiële leger staat aan de figuurlijke rechterhand van de leider en de adelaar in hun logo's kijkt naar de Führer en dus naar links, de bruine troepen staan aan de linkerkant en de adelaar in hun logo's moet dus de andere kant uitkijken, naar rechts dus.

NSKK vlag Stempel met het NSKK logo met 2 gekruiste zwaarden

De eerste jaren van het derde rijk was de NSKK niet meer als een soort rijschool voor alle vormen van gemotoriseerd transport. Zo bestonden er weer onderverdelingen in secties die autosport, motorsport of watersporten beoefenden. Voor alle secties bestonden er in vele steden leerscholen.
Er werden veel wedstrijden georganiseerd waarvan die in Chemnitz de bekendste waren. Ook de regioafdelingen organiseerden sportieve treffens en wel heel bekend was de door de afdeling Sachsen georganiseerde Grote prijs van Europa op de Sachsenring en de Marienberg Dreieckrennen.
De Marienberger Dreieckrennen werden eigenlijk door de NSKK 'overgenomen' want de eerste races op dit circuit waren al in 1924.
Niet altijd gebruikten de afdelingen het officiële logo van de NSKK in de door hun gebruikte stempels. Op de dag voorafgaand aan de grote prijs van Europa in 1938 op de Sachsenring gebruikte de afdeling Sachsen van de NSKK, organisator van dit evenement, een ander rondstempel met hierin alleen de letters NSKK vergezeld van hun eigen afdelingslogo: twee gekruiste sabels.
Toen de oorlog in 1941 volop aan de gang was, werden de diverse afdelingen als ondersteunende, zgn. auxiliaire, eenheden aan de diverse legeronderdelen toegevoegd en konden zij gebruik gaan maken van de Feldpost-diensten van het leger.

In de stempels, gebruikt door de officiële legereenheden, werd beter aangeduid, Deutsche Grundligkeid, welk legeronderdeel de post verstuurde en hierin vinden we dan steevast voor motorfiets afdelingen de aanduiding 'Kraftrad' of zoals in het rechts getoonde stempel dit woord afgekort tot Kradschz (Kraftradschutz).

Stempel van de 'Kraftradschutz'

In 1944, toen het Derde rijk zijn ondergang al tegemoet ging en elke persoon ingezet werd voor de oorlogsmachine, werden de toegevoegde troepen ingelijfd bij de onderdelen waar ze eerst aan toegevoegd waren en bleef de NSKK alleen bestaan voor de zeer jeugdigen.
Om de NSKK en NSFK hulptroepen te eren, werd op het eind van de oorlog nog een postzegeluitgifte voorbereid. Gelukkig kwam het niet meer tot een uitgifte maar de proefdrukken zijn wel vervaardigd.
Januari 1945 werden er bij de staatsdrukkerij van het DuitseRijk te Wenen met de hand proeven aangemaakt. Bij een groot Duits veilinghuis werden in mei 1997 twee van deze proeven aangeboden. In totaal zijn er 18 exemplaren van beide zegels bekend. De zegels, uitgevoerd in karmijnrood, werden ingezet op Dm 20.000,- en brachten uiteindelijk het lieve bedrag  van Dm 35.500,- op.

Een van de proefdrukken Een van de proefdrukken

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home