GGG

Het lijkt wel of er niets meer te melden valt of het moet over Persoonlijke postzegels gaan. In het vorige nummer van de Nieuwsbrief hebben we al van Nico's hand kunnen lezen over de nieuwe regels met betrekking tot tentoonstellen met de PP-zegels, en in dit nummer over het te volgen beleid betreffende de MFN-PP-zegels. En ook hier kan ik weer een nieuw item melden op het gebied van persoonlijk te laten maken postfrankeringen.
In een eerder nummer hebben we al eens gemeld dat bij de Franse postdienst een soort frankering gemaakt kon worden met een zelf, uit een door de postdienst beschikbaar gesteld aantal afbeeldingen, gekozen plaatje. Deze zegels kun je dan zelf thuis op je eigen printer in elke waarde uitprinten. De kosten (de gekozen waarde van de frankering) worden dan automatisch van een deposito afgeboekt.
In Filamobil, het blad van onze Duitse medeverzamelaarsclub Motivgruppe Kraftfahrzeuge, stond een mededeling over de volgende stap in Persoonlijke Post Frankeringen.  Nu komt de Zwitserse postdienst met een soortgelijke mogelijkheid als de besproken Franse, alleen kun je nu elke eigen afbeelding als zegelbeeld gebruiken en ook thuis afdrukken op een etiket;  een Persoonlijke Frankeerstrook….

Voorbeeld van een Zwitserse Persoonlijke Frankeerstrook Voorbeeld van een Zwitserse Persoonlijke Frankeerstrook

Je begint dan met een testafdruk van de zegel met afbeelding zoals boven getoond. Eenmaal goedgekeurd door jezelf kun je dan aantal en waarde opgegeven. Het uiteindelijke resultaat gaat er dan zo uitzien:

Voorbeeld van een Zwitserse Persoonlijke Frankeerstrook

Of deze manier van zelf frankeerstroken maken een lang leven beschoren is betwijfel ik, want je kunt nu ongecontroleerd elke afbeelding, van blootfoto's van je ex tot duistere figuren uit het verleden, in je frankering opnemen. De Zwitsers hebben dat proberen te ondervangen door het maken van eigen frankeerstroken alleen toe te staan aan inwoners van Zwitserland en in de voorwaarden deze mogelijkheid expliciet te verbieden…… maar je mag ook niet door rode verkeerslichten rijden…. toch?

Wallace (een excentrieke uitvinder) en Gromit (zijn hond) zijn uit klei geboetseerde comicfiguurtjes van de hand van de Britse filmmaker Nick Park. Baasje en viervoeter plachten zich vaak voort te bewegen op een motorfiets met zijspan, al dan niet voorzien van ladder tussen span en motor.

Wallace & Gromit op hun motor met zijspan

Toen ik dan ook de Royal mail folder over de Engelse kerstzegels van dit jaar ontving en las dat op de kerstzegels deze figuurtjes stonden, verwachtte ik dat er ook door ons weer een zegeltje aan de verzameling toegevoegd kon worden. Hele folder en internetpagina uitgepluisd, maar niets van ook maar een wieltje te vinden. Helaas dus.

En toch….. bleef het me roepen en vanavond nog maar eens gezocht en….. gevonden! Op maar liefst twee plaatsen in Engeland is op het stempel voor eerste dag afstempeling van de FDC's een motorfiets te vinden. Eén van de stempels, die van het in het Zuid-Wales gelegen Bethlehem (gemeente Llandeilo) worden de figuurtjes als Kerstcadeaubrengers afgebeeld op de zijspanmotorfiets. De eerste dag van uitgifte (Dirwnod Cyhoeddi Cyntaf in het Welsh) was 2 November 2010.

Stempel Bethlehem met Wallace & Gromit

In het noordelijker gelegen Endon, niet ver van Stoke-on-Trent, werd ook een stempel gemaakt met een zijspanmotorfiets erin afgebeeld. De tekenaar, Hunt Emerson, heeft de tekening ooit gemaakt voor een bikemagazine, en degenen met een goed geheugen zullen de afbeelding herkennen want hij is al eens gebruikt in 2005 in Birmingham bij de uitgifte "British Motorbikes".

Stempel Endon voor FDC met Wallace & Gromit
Het stempel van Endon

FDC stempel serie Britse motorfietsen
Dezelfde afbeelding in het stempel van de
serie "British Motorbikes"

Op de Luxemburgse Post site staat een leuke omschrijving over de Toerismezegel d.d. 2010-06-16. De tekst, in het Engels, heb ik middels Google vertaald en dat dat vertalen best goed maar nog net niet helemaal goed gaat kun je hieronder zien:

Uitgifte Luxemburg 16-06-2010

Eerst de originele Engelstalige tekst:

Motorcycling brings out strong emotions: pure fun, absolute freedom, a sense of identity, the adrenaline of the machine, the technology, the symbiosis with the environment. Notions such as expression of self, stress reduction, group therapy, and enduring vacation are paramount.
The "true motorcyclist" does not exist. Motorcyclists come from all walks of life and all social classes. The majority is still male, but there are more and more women who are buying scooters or motorcycles.
A typical motorcyclist is between 35 and 55 years old and includes managers, doctors, lawyers, etc.
Timo Wuerz is the artist who has created this series of postage stamps. This illustrator of German cartoons was born on 7 April 1973 in Schwäbisch Hall. When he was only 14 years old, he had his first exhibition and at the age of 20 he came out with his first album: "Aaron et Baruch" with Niki Kopp as the author. He also produces illustrations for books, magazines, and CD inserts. Timo Wuerz currently lives in Hamburg.

Vertaling van het Engels in het Nederlands:

Motorrijden brengt sterke emoties: pure fun, absolute vrijheid, een gevoel van identiteit, de adrenaline van de machine, de technologie, de symbiose met de omgeving. Noties als uitdrukking van zichzelf, stress reductie, groepstherapie en duurzame vakantie staan voorop.
De "echte motorrijder" bestaat niet. Motorrijders komen uit alle lagen van het leven en alle sociale klassen. De meerderheid is nog steeds mannelijk, maar er zijn meer en meer vrouwen die het kopen van scooters en motorfietsen.
Een typisch motorrijder is tussen de 35 en 55 jaar oud en bevat managers, artsen, advocaten, enz.
Timo Wuerz is de kunstenaar die heeft deze serie postzegels. Deze illustrator van de Duitse cartoons werd geboren op 7 april 1973 in Schwäbisch Hall. Toen hij werd slechts 14 jaar oud, had hij zijn eerste tentoonstelling en op de leeftijd van 20 kwam hij uit met zijn eerste album: "Aaron et Baruch" met Niki Kopp als de auteur. Hij produceert ook illustraties voor boeken, tijdschriften en cd-inserts. Timo Wuerz woont momenteel in Hamburg.

Vond ik wel grappig.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home